Sarımsak Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Sarımsak Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sarımsak ve Limon

Sarımsağın Tanımı ve Özellikleri

Sarımsak, soğan cinsinden olup 25 ile 100 cm boyunda olabilen ve toprak altında kokulu yağ bulunduran bir bitkidir. Her sene yetişen zambak, pırasa, yabani soğan ve soğan türleri vardır. Tarihte kültür bitkisi olarak bilinen sarımsak, güneybatı Asya'da yetişmektedir. Selenyum ve germanyum bakımından zengin mineralli topraklarda yetişir. Ülkemizde ise en çok Kastamonu, Taşköprü'de yetişmektedir.

Sarımsağın Bileşenleri

Sarımsak, otuz üç çeşit kükürt, on yedi çeşit aminoasit, çinko, A, B1 ve C vitamini içermektedir.

Sarımsağın Faydaları

Sarımsağın çiğ halde veya yağının mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyel özellikleri üzerinde durulmaktadır. Sarımsak ayrıca antiseptik işlev görerek grip, nezle, ses kısıklığı, astım, eklem romatizmaları, bademcik, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesinde de kullanılır.

Sarımsağın Yan Etkileri

Sarımsak, aşırı miktarda kullanıldığında vücutta alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Çiğ tüketildiğinde bağırsaklarda gaz sıkışması ve mukoza yanması yapabilir.

Limonun Tanımı ve Özellikleri

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren ve yaprakları dökülmeyen bir meyve türüdür. Aynı zamanda turunçgiller familyasına ait olup farklı kimyasal değerler içerir. Hidrokarbon olarak adlandırılan D-limonen içerdiğinden, limonun koku ve tadını verir. Bu nedenle düşük pH değeri ve ekşi tadı vardır. Limon, sağlık için önemli minerallerle doludur.

Limonun Tarihçesi

Limon, Orta Asya'da, özellikle Hindistan ve Çin'de ortaya çıkmış ve göçlerle birlikte Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerine kadar yayılmıştır.

Limonun Faydaları

Limon, yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Önemli bir C vitamini kaynağı olup tavuk yemeklerinde kullanılır. Misket limonu olarak buzlu çay ve alkolsüz içeceklerde tat arttırıcı olarak tüketilir. Reçel yapımında, balıkların pişirilmesinde ve etlerin salamuraya yatırılmasında kullanılır.

Sarımsak ve Limonun Birleşik Faydaları

Sarımsak ve limon, ayrı ayrı sağladıkları faydaların yanı sıra, birleştiklerinde de vücuda büyük fayda sağlarlar. İki litre limon suyu ile kırk diş sarımsağı dövüp kapalı bir kavanozun içinde ağzını iyice kapatarak ılık bir yerde her gün bir kere çalkalayarak yirmi beş gün boyunca saklayınız. Daha sonra her gün aç karınla bir çay bardağı içiniz.

Bu Karışımın Faydaları

  • Kolesterolü düşürür
  • Fazla yağları yakar
  • Damar yolu iltihabını önler
  • Damar sertliğini ve tıkanıklığı önler
  • Hipertansiyonu önler
  • Böbrek ve safra taşlarını eritir ve idrarla söktürür
  • Kilo verdirir
  • İştah açar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kanserden korur

Saç Bakımında Kullanımı

Bu karışım, saç bakımında da kullanılabilir. Saçı güçlendirir, kepeğe karşı korur ve dökülmesini engeller. Tellerini kalınlaştırarak besler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mücahiddin

25 Temmuz 2024 Perşembe

Sarımsak ve limon karışımını her gün aç karınla içmeye başladım. Kolesterolümde ve kiloda gözle görülür bir değişiklik olduğunu fark eden var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mücahiddin, sarımsak ve limon karışımının kolesterol ve kilo üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği söylenir. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için, bu karışımın etkileri kişiden kişiye değişebilir. Senin durumunda olumlu değişiklikler gözlemlemen harika! Ama yine de, sağlığını daha iyi yönetebilmek için bir doktora danışmanı tavsiye ederim. Bu şekilde, yapman gereken diğer değişiklikler veya alman gereken önlemler konusunda daha bilinçli hareket edebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Limon Budama Nasıl Yapılır?

Limon Budama Nasıl Yapılır?

Güncel

Bebeklere Nane Limon Verilir mi?

Bebeklere Nane Limon Verilir mi?