Sarımsak ve LimonSarımsağın Tanımı ve ÖzellikleriSarımsak, soğan cinsinden olup 25 ile 100 cm boyunda olabilen ve toprak altında kokulu yağ bulunduran bir bitkidir. Her sene yetişen zambak, pırasa, yabani soğan ve soğan türleri vardır. Tarihte kültür bitkisi olarak bilinen sarımsak, güneybatı Asya'da yetişmektedir. Selenyum ve germanyum bakımından zengin mineralli topraklarda yetişir. Ülkemizde ise en çok Kastamonu, Taşköprü'de yetişmektedir. Sarımsağın BileşenleriSarımsak, otuz üç çeşit kükürt, on yedi çeşit aminoasit, çinko, A, B1 ve C vitamini içermektedir. Sarımsağın FaydalarıSarımsağın çiğ halde veya yağının mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyel özellikleri üzerinde durulmaktadır. Sarımsak ayrıca antiseptik işlev görerek grip, nezle, ses kısıklığı, astım, eklem romatizmaları, bademcik, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesinde de kullanılır. Sarımsağın Yan EtkileriSarımsak, aşırı miktarda kullanıldığında vücutta alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Çiğ tüketildiğinde bağırsaklarda gaz sıkışması ve mukoza yanması yapabilir. Limonun Tanımı ve ÖzellikleriLimon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren ve yaprakları dökülmeyen bir meyve türüdür. Aynı zamanda turunçgiller familyasına ait olup farklı kimyasal değerler içerir. Hidrokarbon olarak adlandırılan D-limonen içerdiğinden, limonun koku ve tadını verir. Bu nedenle düşük pH değeri ve ekşi tadı vardır. Limon, sağlık için önemli minerallerle doludur. Limonun TarihçesiLimon, Orta Asya'da, özellikle Hindistan ve Çin'de ortaya çıkmış ve göçlerle birlikte Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerine kadar yayılmıştır. Limonun FaydalarıLimon, yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Önemli bir C vitamini kaynağı olup tavuk yemeklerinde kullanılır. Misket limonu olarak buzlu çay ve alkolsüz içeceklerde tat arttırıcı olarak tüketilir. Reçel yapımında, balıkların pişirilmesinde ve etlerin salamuraya yatırılmasında kullanılır. Sarımsak ve Limonun Birleşik FaydalarıSarımsak ve limon, ayrı ayrı sağladıkları faydaların yanı sıra, birleştiklerinde de vücuda büyük fayda sağlarlar. İki litre limon suyu ile kırk diş sarımsağı dövüp kapalı bir kavanozun içinde ağzını iyice kapatarak ılık bir yerde her gün bir kere çalkalayarak yirmi beş gün boyunca saklayınız. Daha sonra her gün aç karınla bir çay bardağı içiniz. Bu Karışımın Faydaları
Saç Bakımında KullanımıBu karışım, saç bakımında da kullanılabilir. Saçı güçlendirir, kepeğe karşı korur ve dökülmesini engeller. Tellerini kalınlaştırarak besler. |
Sarımsak ve limon karışımını her gün aç karınla içmeye başladım. Kolesterolümde ve kiloda gözle görülür bir değişiklik olduğunu fark eden var mı?
Cevap yazMücahiddin, sarımsak ve limon karışımının kolesterol ve kilo üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği söylenir. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için, bu karışımın etkileri kişiden kişiye değişebilir. Senin durumunda olumlu değişiklikler gözlemlemen harika! Ama yine de, sağlığını daha iyi yönetebilmek için bir doktora danışmanı tavsiye ederim. Bu şekilde, yapman gereken diğer değişiklikler veya alman gereken önlemler konusunda daha bilinçli hareket edebilirsin.