Limon Asidi Kullanımı ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Limon Asidi Kullanımı ve Özellikleri

Limon Asidi, Limon asidi, bitki ve hayvanların dokusunda var olan, tabii olarak meydana gelen ünlü bir organik bileşik olarak bilinmektedir. Halk arasında limon tuzu da denilmektedir. Üç karboksil ve bir hidroksil grubu barındıran ve kapalı formülü C6H8O7 olan bir bileşik olarak bilinmektedir. Kimyada adı sitrik asit ya da hidroksitrikarbolik asit olarak bilinir. Kristalize bir yapısı vardır. Sulu çözeltisinden elde edilen kristali monohidrat şeklindedir. Suda kolayca çözülme sağlar. Susuz limon asidi 153 santigrat derecede erime gösterir. Tuzlarına sitratlar adı verilir. Limon asidi, limon içerisinde, portakal içerisinde, ananas içerisinde, kırmızı mersin yani murt içerisinde, kırmızı ve siyah Frenk üzümünde, çilekte ve diğer meyvelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda sütte bulunur ve az miktarda kanda, ürede bulunmaktadır. Limon asidi, olgunlaşmamış limondan elde edilmektedir. Limon içerisinde %5-7 oranında kalsiyum tuzu halinde bulunur. Bunun yanı sıra glikozda, pancar şekerinde, nişastadan elde edilmektedir. Sentetik olarak da 1,3 diklorasetona siyanür asit etki etmektedir. Bu ürüne de KCN etki eder. Sonra da hidroliz edilerek limon asidi elde edilmektedir. Hücre metabolizmasına ek olarak yiyeceklere katkı maddesi olarak ve endüstride reaksiyon vasıtası olarak kullanımı sağlanır. Alkolsüz içkilerin ve şekerlerin imalatında, köpürme yani kabartma tozlarında peynirde, elektrolitik kaplamada, ilaçlarda ve alkit reçinesi içerisinde az miktardaki metalleri ayırarak uzaklaştırmada ve parlak renk elde etmek amacıyla boyacılıkta mordan olarak ve yiyeceklerde antioksidan madde olarak, temizlik ürünlerinde ve paslanmaz çelik ürünlerinde ve buna benzer metallerin polisajında kullanımı sağlanır.


Limon Asidi Kimyasal Özellikleri Nelerdir?


Limon asidi içerisinde bulunan trisodyum asit, limon asidin diğer tuzlarına oranla geniş olarak kullanılan bir toz olarak bilinir. Ekzotermik reaksiyon oluşturmasına rağmen sebep nötralleşme tepkimesinin oldukça yüksek oranda gerçekleşmesidir. Limon asidi önemli kılan özelliklerinden biri de çok değerli metal iyonları ve şelatları oluşturacak birçok kompleksler meydana getirmesidir. Bu önemli özelliğinden dolayı limon asidi metal bulaşmasının kontrolünde kullanılır. Tek olarak renkli olan metal iyonu limon asidi birleşim halindeyken tamamen renksiz ya da az renkli nitelikte olur. Limon asidi ile metal iyonları şelat meydana getirerek kararlı kalırken metal iyonlarda ve organik moleküller katalitik olarak bozulma sağlar.


Limon Asidi Kullanım Alanları


Endüstriyel uygulamalarda ve farklı gıdalarda kullanımı oldukça yaygın olan limon asidi özellikle de sitrat karbonatlı ve karbonat'sız içeceklerde daha çok kullanımı sağlanır. Düşük kalorili içeceklerde, meyve suyu ve susuzluk giderici içeceklerde limon asidi tek olarak veya sitrat tuzlarıyla beraber kullanılır ve tat verici olarak fayda sağlanır. Bunun haricinde endüstriyel üretimde limon asidi şekerlere ekşilik vermek amacıyla kullanılır.

Japon araştırmacılar farelerden alınmış olan kan hücresinden limon asidi aracılığıyla kök hücre ürettiklerini bildirdi. Laboratuvar ortamında kök hücre üretmek amacıyla bilim insanları bugüne kadar gen teknolojisinden ve komplike biyokimya yönteminden faydalanıyordu. Japon araştırmacıları da bu işlemin limon asidi sayesinde gerçekleştirilebileceğini iddia etmektedir. Japonya'nın Kobe kentindeki RIKEN Araştırma Merkezinde çalışan gelişimsel biyoloji uzmanı tarafından gerçekleştiren deneylerde genç farelerden alınan kan hücrelerini kullanılmıştır. Japon bilim kadını, hücrelerin yüzen sıvının pH-değerini yani sertlik derecesini bir miktar limon asidi kullanılmasıyla 5,8'in altına düşürdüğünü belirtmiştir. Haruko Obokata limon suyu veya limonata kadar ekşi olmayan bu sıvıda bazı hücreler sağ kalmayı başaramazken, varlıklarını sürdürebilen hücreler kök hücrelere dönüştüğünü belirtmektedir. Limon asidine maruz kalan hücrelerde bozulma meydana gelir. Bazı bilim adamları hücrelerin maruz kaldığı asit banyosunun hücrelere zarar vermiş olduğunu ve hücrelerin varlığını tehdit ettiğini, hayatta kalabilmek amacıyla hücrelerin embriyonik kök hücresine dönüştükleri görüşündedir.

Limon Asidi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dondurulmuş Limonun Faydaları ve Kullanımı

Dondurulmuş Limonun Faydaları ve Kullanımı

Limon Kekiği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Kekiği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Limonda Şeker Var mı?

Limonda Şeker Var mı?

Güncel

Limon Cilde Faydaları ve Kullanımı

Limon Cilde Faydaları ve Kullanımı

Limon Diyeti Nasıl Yapılır?

Limon Diyeti Nasıl Yapılır?

Karbonat Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karbonat Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Asidi Kullanımı ve Özellikleri

Limon Asidi Kullanımı ve Özellikleri

Nane Limon Nasıl Yapılır?

Nane Limon Nasıl Yapılır?

Cilde Limon Sürmek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cilde Limon Sürmek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Limon Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Sivilce, Sivilceler, ergenlik döneminde yaşanan hormon dengesizliklerden dolayı oluşabileceği gibi tıkanan cilt gözeneklerinin cilt üzerinde bulunan bakterilerin üre[...]

Limon Yüzü Beyazlatır mı?

Limon Yüzü Beyazlatır mı?

Limon Yüzü Beyazlatır mı, limon ılıman iklimde yetişebilen bütün bir yıl büyümeyi sürdüren, kışın yaprakları dökülmeyen bir ağaç ve ağacın meyvesinin adıd�[...]

Limon Çamının Özellikleri

Limon Çamının Özellikleri

Limon çamı, son derece güzel bir görünümü olan bir bitkidir. İnsanlar tarafından birçok amaçla yetiştirilen limon çamı genellikle seralarda belli bir boyuta ulaşana [...]

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon reçeli, pek yaygın bir reçel çeşidi olmasa da kahvaltı sofraları için kokusuyla farklı bir lezzettir. Limon reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri[...]

Feridun Kunak Limon Sirkesi

Feridun Kunak Limon Sirkesi

Feridun Kunak limon sirkesi, limon sirkesi mükemmel bir nimettir. Allah'ın verdiği bir nimet hepiniz bu sirkeyi yapın ve herkese yaptıralım. Vücudun direncini arttıran C vi[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6