Evde Limon Ağacı Yetiştirmek
21 Temmuz 2024

Evde Limon Ağacı Yetiştirmek

Evde Limon Ağacı

Limon ağacı yetiştirilmesi keyif veren ve denemeye değer bir uğraştır. Özellikle ağaç ürün verdiği vakit alacağınız keskin ve tatlı koku, sizi bu ağacı yetiştirmek için daha fazla motive eder. Evinizin belirli bir köşesinde yetiştirmiş olduğunuz küçük bir limon ağacı, sizin için aromatik ve iyi bir deneyim olabilir. Evde limon ağacı yetiştirmeye yeni başlayan kişiler için kapalı alanda ağaç yetiştirmek korkutucu görünebilir, fakat aslında göründüğü kadar zor bir iş değildir. Evde saksı içerisinde limon ağacı yetiştirmek için öncelikle saksının istenilen büyüklükte olması oldukça önem arz eder. Sonrasında, pH derecesinin 6-6,5 olduğu, iyi bir asit yapısında ve besin değeri yüksek toprak ihtiyacı vardır. Narenciye türlerinden olan limon ağacı, aşırı rüzgarı ve aşırı soğuğu sevmediğinden dolayı, eğer balkonda veya terasta yetiştirilecekse rüzgardan korunması gerekir. Güzel güneş alan bir ortamda olmalıdır. Bunun yanı sıra, limon ağacı sağlıklı bir şekilde büyümesi ve en iyi ürünü vermesi için çeşitli besinlere ihtiyaç duymaktadır. Elverişli bir saksıda yetiştirildiğinde ve büyümesi için yeterli alana sahip olduğu vakit, limon ağacı mükemmel bir ev bitkisi olacaktır. Aynı zamanda, limon ağacı çok fazla ışık ister. Bu nedenle, kış aylarında floresan ışığıyla desteklenmesi gerekmektedir. Yaz aylarında ve ılıman havalarda limon ağacı dışarı çıkarılır. Bu şekilde, arılar ve diğer böcekler sayesinde polen yayarak döllenmeleri sağlanır ve daha fazla meyve oluşturur.

Evde Limon Ağacı Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Limon ağacı satın alındıktan sonra saksısının kontrol edilmesi gerekir. Eğer küçük bir saksıda ise, onun yerine minimum 17 santim olmak üzere 22 santim veya 28 santimlik saksıya alınması gerekir.
  • Çok iyi besin alabileceği toprak ortamının sağlanması önemli olan hususlardan biridir.
  • Havadar bir yerde, rüzgardan uzak, iyi ışık alan ve güneşli bir yere koyulmalıdır.
  • Limon ağacının sulanması oldukça önemlidir, fakat aynı zamanda çok fazla suyu da sevmez. Saksının altı delik olmalı ve iyi drene olmalıdır. Sulama yapıldığı zaman altında su biriktirilmemesi gerekir. Çünkü limon aşırı sudan olumsuz etkilenir, mantar hastalığına yakalanabilir ve çok kısa sürede yeşil yaprağını kaybeder.
  • Eğer balkonda veya terasta bakılıyorsa, çok soğuk havalarda don olayları geçene kadar dondan koruyacak bir kaplama yapılması gerekir.
  • Toprağın pH derecesi 6-6,5 olmalı ve toprağın besin değeri yüksek olmalıdır. Bunun yanı sıra, toprağın gübreye doyması gerekir. Azot, fosfor ve potasyum özellikleriyle zenginleştirilen bir toprakta limon ağacı yetiştirilmesi oldukça önemlidir.

Evde Limon Ağacının Bakımı

Evde limon ağacı yetiştirilmesi durumunda, limon ağacı çok yoğun güneş ve ışık istemektedir. Bol ışık ve güneş alan bir yerde daha iyi verim oluşturur. Bulunduğu yerin ev salonları gibi kapalı bir ortam olmamasına dikkat edilmelidir, çünkü böyle yerlerde yeterli havalandırma yapılmadığından limon ağacı yetişmesi zor olacaktır. Kalorifer yanlarına veya ısıtıcı kenarlarına koyulmamalıdır. Çünkü buralarda çok fazla buharlaşma olmasıyla nem kaybı olur ve bu da limon ağacını kurutabilir. Saksının en altına küçük çakıl taşları ekleyerek saksı suyunun daha iyi drene edilmesi sağlanır ve daha rahat bir şekilde boşaltım sağlanır. Çok soğuk bir odaya konulmaması gerekir, çünkü betonun soğuğu da limon ağacını olumsuz yönden etkiler. Limon ağacının veriminin artırılması için budama işlemi oldukça önemlidir. Ağacın çeşitli hastalıklardan korunması için budama önerilir. Bahar aylarının ilk günlerinde, güneşin sıcaklığını hissettirmeye başladığı zaman güzel kokulu, mum şeklinde, beyaz çiçekler oluşturur. Daha sonra, Ağustos ayı sonundan Ocak ayı sonuna kadar hasat verir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Limon Tüyleri Azaltır mı?

Limon Tüyleri Azaltır mı?

Haber Bülteni

Güncel

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Limon Tansiyonu Yükseltir mi?

Güncel

Feridun Kunak Limon Sirkesi

Feridun Kunak Limon Sirkesi

Dondurulmuş Limonun Faydaları ve Kullanımı

Dondurulmuş Limonun Faydaları ve Kullanımı

Limonda Şeker Var mı?

Limonda Şeker Var mı?

Limon Cilde Faydaları ve Kullanımı

Limon Cilde Faydaları ve Kullanımı

Limon Çamının Özellikleri

Limon Çamının Özellikleri

Limon Faydaları ve Kullanımı

Limon Faydaları ve Kullanımı

Kahve Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kahve Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?